Galicija

Oddaljenost: 7.8 km Čas vožnje: 13 min

Galicija – Neodkrit biser sožitja ljudi in narave

Življenje v idiličnih zaselkih je lahko tudi čisto blizu avtocest. Povezava z dinamičnim razvojem in hitenjem na eni strani in druženje s prijetnimi domačini, ki soustvarjajo z naravo je lahko čudovit izziv za obisk idiličnih krajev v Ks Galicija, ki se razprostira severno od avtoceste Ljubljana-Maribor – izvoz Žalec.

Kraj je najbolj prepoznaven po največjem kamnolomu v Sloveniji Velika Pirešica rojstnem kraju olimpijke Urške Žolnir, graščini Grmovje, treh cerkvah, gori Kunigundi, zelo uspešnih gasilcih, folklorni skupini, glasbenikih, športnikih, galeriji Jana Klemenčiča, predvsem pa po medsebojnem sodelovanju.

V svojih nedrjih skriva čudovite zaklade in ljudi, ki še sodelujejo med seboj in ustvarjajo. V društvih deluje skoraj četrtina prebivalcev, ki v času Galiških dni in izven skupaj pripravijo kar okrog 100 prireditev na leto.

Ekofejst je festival izmenjave znanja, dobrih izkušenj in prijetnega druženja. V poletnih dneh poteka vsak mesec in je namenjen samooskrbi s hrano, trajnostnem razvoju spoštovanju tradicije in naravnih danosti in aktiviranju ljudi, da z znanjem in povezovanjem zmoremo narediti vse. Prav tako iz KS Galicije izhaja Štafeta semen iz pobude Irene Rotar. Aktivnosti se dogajajo v La Viti v stari šoli Velika Pirešica.

Štafeta semen je gibanje za sejanje, izmenjavo in ohranjanje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen in sadik zelenjave poljščin in cepičev starih sadnih vrst, da jih ohranimo v Sloveniji in si zagotovimo prehransko varnost.

Prav poseben in živahen utrip vsebinam pa daje gostoljubnost Turističnega društva Galicija. Da je tukaj res kaj za videti, si lahko ogledate na Turističnem zemljevidu na povezavi.

Urška Žolnir je slovenska zlata olimpijka v judu. Njena vztrajnost in pogum daje navdih. Skupaj z domačimi so uredili na prostem park v čudovitem okolju. Otvoritev parka Urške Žolnir je bila dne 11.5 2014. Park se nahaja le 3 km iz avtoceste Maribor Ljubljana izvoz za Žalec v smeri Velenja. Ob parku so šola, vrtec, dobro označena in lepa gozdna učna pot, društveni prostori upokojencev v Trnljučici, gasilcev in športnega društva ter gostišče Brunarica, vse tik ob graščini Grmovje.

Dobrodošli!