Jama Pekel

 

Jama Pekel

 

Oddaljenost: 13.5 km Čas vožnje: 22 min

Milijone let je potok Ponikvica tekel po planoti Ponikvanskega krasa, pronical skozi apnenčasta tla in sredi Spodnje Savinjske doline ustvaril čarobno kraško jamo. Kanček domišljije nam nad vhodom v jamo razkrije podobo hudiča. Pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature v jami, se iz vhoda včasih kadi. Zato so se naši predniki jame bali in jih nadeli ime jame Pekel.

Skozi rove spodnjega, vodenega dela jame teče čez številne brzice in manjše tolmune potok Peklenščica. Prostorne dvoran in ozke soteske vodijo do konca jame. Zapira jo sifon, skozi katerega privre štirimetrski podzemni slap, edini v Sloveniji, ki ga obiskovalci lahko vidijo iz neposredne bližine. Vodni del jame krasijo tudi različne kapniške oblike, od stalaktitov, stalagmitov in kapniških stebrov vse do kalcitnih kristalov, ki se v svetlobi pravljično svetlikajo.

Iz spodnjega dela je pot speljana v višji, suhi del jame. Višina vzpona je podobna dvigu v 13. nadstropje stolpnice. Zgornje, kapniško bogatejše dele jame krasijo špagetom podobni kapniki, veliki stalaktiti, ki spominjajo na šop banan, ponvice in velike kapniške orgle, nad potjo v zgornji del jame pa se boči naravni most.

V jami Pekel živijo številne rastlinske in živalske vrste. Na stenah, po stropu ter v vodi se bohotijo lišaji, mahovi in alge, v jami pa se skrivajo tudi hroščki, pajki, polžki, raki in netopirji. Jamo zapustimo skozi umetno izdelan izhod na vrhu, kjer stopimo nazaj na sonce sredi prelepega krajinskega parka.

Temperatura v jami: 10°C
Priporočamo: ustrezno obutev in oblačila.
Trajanje ogleda: približno eno uro

Odpiralni čas:

  • MAREC: vodeni ogledi ob 11.00, 13.00 in 15.00 uri (samo sobote in nedelje).
  • 1. APRIL DO 30. SEPTEMBER: vodeni ogledi ob 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00 uri (vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih). Na praznike 1. in 2. maj, 25. junij in 15. avgust pa so vodeni ogledi vsako uro.
  • OKTOBER: vodeni ogledi ob 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00 uri (samo sobote in nedelje).

Kontakt

Zunaj navedenih terminov je ogled mogoč po vnaprejšnjemu naročilu po telefonu
Turističnega društva Šempeter
t: 03 700 20 56, 031 645 937.
e: info@td-sempeter.si,
www.td-sempeter.si