Rimska nekropola

 

Rimska nekropola

 

Oddaljenost: 18.5 km Čas vožnje: 21 min

Pred skoraj 2000 leti je skozi Šempeer vodila sila pomembna rimska cesta Akvileja – Emona – Celeia – Poetovio (Oglej – Ljubljana – Celje – Ptuj). V okolici so živeli mnogi rimski velikaši in nekateri med njimi so pokopati tudi v grobnicah šempetrske rimske nekropole.

Do odkritja nekropole je prišlo povsem naključno, ko so leta 1952 pri delih v sadovnjaku povsem nenadejano naleteli na kip sedeče ženske. Nekaj let po izkopavanjih so odprli arheološki park Rimska nekropola v Šempetru, ki še dandanes spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi.

Od odkritja rimske nekropole v Šempetru je bilo izkopanih še več kot sto družinskih grobnic. Najlepše so ohranjene velike grobnice iz pohorskega marmorja, ki jih krasijo reliefno upodobljeni kipi družin, ki so tam pokopane. Grobnica Spektacije izstopa z reliefi letnih časov, grobnica Enijcev pa kaže mitični prizor ugrabitve Europe. Vsaka od grobnic pripoveduje svojo, 2000 let staro zgodbo, opisuje antično miotologijo in govori o življenju starih Rimljanov.

Trajanje ogleda: od 20 do 30 minut

Odpiralni čas:

  • od 1. do 15. april: od 10. do 15. ure (vsak dan),
  • od 16. aprila do 30. septembra: od 10. do 18. ure (vsak dan, tudi nedelje in prazniki),
  • od 1. do 30. oktobra: od 10. do 16. ure (ob sobotah in nedeljah).

Zunaj navedeni terminov je ogled mogoč po vnaprejšnjem naročilu po telefonu.

Kontakt

Turistično društvo Šempeter
t: 03 700 20 56, 031 645 937
e: info@td-sempeter.si,
www.td-sempeter.si