Sonaravni vrtovi

Oddaljenost: 10.0 km Čas vožnje: 12 min

SONARAVNI VRTOVI – NAVDIH ZA SOUSTVARJANJE Z NARAVO

Zdravilišče Dobrna s svojim dejavnostmi poskrbi za celovit pristop k zdravju. Za zdravje je nedvomno potrebno skrbeti tudi z zdravo prehrano, pridelano na čim bolj sonaraven način. Zato želimo gostom prikazati različne poti do zdravja tudi v povezavi z lokalnim okoljem. Le čez grič 7 km od Zdravilišča Dobrna je potrebno in že ste v Veliki Pirešici na Poligonu sonaravnih vrtov kjer lahko spoznate različne načine sonaravne pridelave zelenjave, sadje in zelišč.

Le 2 km severno od avtoceste Maribor – Ljubljana, izvoz za Žalec vidite idilično cerkvico na hribčku v vasici Velika Pirešica, ki jo zaznamuje več kot 100 let stara mogočna stavba – stara šola Velika Pirešica, kjer domuje center La Vita. V šoli si je nabiralo znanje ogromno generacij od nekdaj pa je delovala kot samooskrbna šola,saj so otroci imeli v tistih časih imeli vrt in se učili pridelovati hrano. Čas je prinesel svoje in sedaj v prenovljeni stavbi v čudovitih predavalnicah podajajo znanje o sonaravni pridelavi hrane, zdravemu načinu življenja in trajnostnem razvoju na teoretičen način, nato pa si v neposredni bližini lahko ogledate še Poligon sonaravnih vrtov, kjer so prikazani različni načini kako čim bolj sonaravno pridelati zelenjavo,sadje in zelišča. Prikazani so ekološki, biodinamičen in permakulturni način pridelave rastlin v povezavi z naravnimi elementi in nekaterimi domačimi živalmi in čebelami.

Kako je pridelana hrana, ki jo jemo in ki jo kupujemo postaja čedalje pomembneje Velikokrat smo v dilemi kaj v praksi pomeni res sonaravna pridelana hrana kako se razlikuje in kako se sploh lotiti sonaravne pridelave hrane. V lastnem vrtu, balkonu ali njivi. Na Poligonu sonaravnih vrtov so prikazane različne metode pridelave hrane in živahen utrip narave, prijaznih ljudi in živali,rastline zelenjave, sadnega drevja, zdravilnih zelišč in vinske trte. Dajejo odgovore in postavljajo nova vprašanja pomagajo pri odločitvah kakšno hrano jemo in dajejo navdih za soustvarjanje z naravo.

Poudarek je na sajenju in sejanju avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen in sadik ter ohranjanju starih sadnih vrst z inovativnimi pristopi:kako poskrbeti za samooskrbo v sadnem ali zelenjavnem vrtu le na 60m2, kaj zraste na Fižolovi njivci in kaj pomeni Štafeta semen v praksi ter kako vzpostaviti naravno ravnovesje kot trajnostni vidik življenja v svojem okolju.

Možen je tudi obisk delavnic, ki potekajo v sezoni vsak petek ali soboto, ogled sončne elektrarne na sosednji kmetiji ali prikaz čebelarstva . Ogled s strokovnim vodenjem je možen ob petkih in sobotah ob 17.00 uri po dogovoru s predhodno najavo na info@lavita.si; Več informacij na www.lavita.si; na sms: 040-203-055 ali telefon: 051-632- 444.

Dobrodošli!