Negovalni oddelek in izobraževanje svojcev "Sobivanje svojcev"

Z mislijo na goste, ki so težje pokretni in težko skrbijo zase, pa bi si vseeno želeli privoščiti oddih in narediti nekaj za svoje zdravje, smo v Termah Dobrna pripravili možnost bivanja v sobah s popolno oskrbo, kjer jim je na voljo tudi 24-urna prisotnost zdravnika in negovalnega osebja.
To še posebej cenijo tisti, ki imajo v družini težje pokretnega svojca in bi radi sebi in njemu omogočili kakovosten dopust.

Nudimo možnost namestitve v sodobnih in prijetno urejenih sobah. Imamo 24 sodobnih negovalnih postelj, ki so nameščene v eno in dvoposteljnih sobah. Vse bolniške sobe so opremljene s signalizacijo, izvajamo 24 urno zdravstveno nego, pripravljenost zdravnika na domu. Nudimo tudi možnost namestitve s spremljevalcem, po predhodni rezervaciji v Medicinskem centru Term Dobrna.

Program »Sobivanje svojcev«    

Program »Sobivanje svojcev« je izobraževanje svojcev bolnikov po nezgodni poškodbi možganov.
Nezgodna poškodba možganov je velika življenjska prelomnica, saj močno spremeni življenje poškodovanim osebam in njihovim svojcem. Ti pa imajo pomembno vlogo v samem procesu rehabilitacije, zato je potrebno, da so seznanjeni s posledicami po nezgodni poškodbi možganov in z načinom ravnanja s poškodovanimi svojci.
Cilj programa je nudenje pomoči svojcem, ki se že soočajo s težavami pri reševanju vsakodnevnih problemov ter svojcem, ki so v teh okoliščinah prvič in se v dani situaciji počutijo izgubljene. Veliko svojcev ne vedo kako naprej in kako vključiti ljubljeno poškodovano osebo v življenje, kot so ga poznali.

Program »Sobivanje svojcev« izvaja ekipa specialistov, ki je sestavljena iz zdravnika specialista fizikalne in rehabilitacijske medicine, diplomirane medicinske sestre, psihologa, logopeda, fizioterapevta, delovnega terapevta in tudi zdravnik specialisti medicine dela, prometa in športa.

Izobraževanje bo zajemalo:

  • predstavitev nezgodne poškodbe možganov in njene posledice
  • kako prepoznati težave in spremembe pri poškodovanem svojcu
  • kako ustrezno negovati in skrbeti za poškodovanega svojca
  • kako ustrezno nuditi primerno psihično pomoč
  • kako sprejemati novo nastalo situacijo, da bi lažje prenašali obremenitve, ki se pojavijo
  • kako vključevati svojce v celostno rehabilitacijo

Program dela "Sobivanje svojcev" v Termah Dobrna temelji na programu, ki ga je leta 2007 uvedla Maja Povše, viš. fiziot., univ.dipl.ped. in se še vedno izvaja na Univerzitetnem rehabilitacijskem Inštitutu-Soča.