Galerija slavnih

Zgodba o izjemnih posameznikih

Zgodba o Termah Dobrna se prične v globinah in privre na dan kot najčistejša voda, katere zdravilne lastnosti in blagodejnost so občudovali že stari Kelti in Rimljani.
Je zgodba o izjemnih posameznikih in številnih rodovih, ki so pri nas bivale in iskale navdih življenja.

Galerija slavnih

LUDVIK BONAPARTE

Leta 1809, ko se je v Dobrni zdravilo na stotine vojakov, ranjenih v francosko-avstrijskih bojih, se je mudil na okrevanju Ludvik Bonaparte, brat cesarja Napoleona I. Ta se je zdravilišču oddolžil tako, da je dal v bazenu izravnati in zgladiti neravna skalnata tla. Nastale so znamenite marmornate kopeli, v katerih lahko gostje uživajo še danes, kar je prav posebno doživetje.

KARL MAY

V letih 1900 je imelo Zdravilišče zelo velik sloves, sem so zahajali pomembni ljudje, med njimi je bil leta 1907 tudi nemški pisatelj Karl May, ki v miru in tišini doline reke Dobrnice iskal navdih za svoja dela in je med bivanjem tukaj zapravil celotno premoženje. Prihajali so tudi drugi gostje iz Gradca in drugih krajev nemške Štajerske, nadvojvoda Rainer je bil najpomembnejši med gosti, s katerimi se je takrat ponašalo (1905).

GAČNIKI

Matija Gačnik je leta 1624 je v Dobrni pozidal prvo zdraviliško zgradbo in v spomin na to dejanje vzidal v steni nad kopališkim bazenom marmorno napisno ploščo, ki je ohranjena še danes. Z nastopom Gačnikov, ki so postali tudi lastniki toplic, se je za Dobrno začelo obdobje razcveta. Gačniki so bili lastniki do leta 1729.

IVAN GROF HOYOS

Leta 1848 je toplice kupil grof pl. Hoyos, ki se je temeljito lotil ureditvenih in gradbenih del. Postavil je trakt z novo čudovito zdraviliško dvorano, dalje kapelo, kopališče za tujce in reveže ter druge stavbe, hkrati pa je uredil poti in počivališča v parku. V bližini ograjenega vrelca je dal Hoyos napraviti pet individualnih kopalnih kadi. Leta 1850 je v zdraviliškem domu nadzidal II. nadstropje, tako je iz 49 sob nastalo sedaj 76 sob za goste. Lotil se je tudi bivše Novakove hiše in jo s prezidavami spremenil v dom za goste, iz gospodarskega poslopja pa je napravil "hišo na travniku" (Wiesenhaus). In se tako zapisal kot pravi tvorec sedanjega zdravilišča Term Dobrna.

BAN JELAČIĆ IN ŠKOF ANTON MARTIN SLOMŠEK

V času 1850 je bilo vse pripravljeno za sprejem visokih gostov, med katerimi je bilo največ plemičev, bogatih meščanov, visokih civilnih, vojaških in cerkvenih dostojanstvenikov.
Leta 1852 sta bila med gosti tudi hrvaški ban Jelačić z ženo in škof Anton Martin Slomšek.

KAJETAN PL. DIENERSBERG

Za nov razvoj v toplicah je poskrbel Franc Ksaverij Kajetan baron Dienersberg, ki je prevzel posest leta 1814. Istega leta je takole vzneseno pisal svojemu prijatelju v Gradec: "Verjemite, dragi prijatelj, veliko sveta sem videl, toda tole je kraj, o katerem sem sanjal. Te nebeško koristne toplice me navdajajo z močjo in premišljujočim mirom, ostanite zdravi in drznem si upati, da me skoraj obiščete."