Aleksander Mežek, avtor fotografije: Matjaž Rušt
15. Marec 2021 —
Novice

Aleksander Mežek se odlično počuti v Termah Dobrna

Doc. dr. Klemen Bedenčič, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, je gospodu Aleksandru Mežku opravil simultano bilateralno implantacijo totalnih kolčnih protez, v Splošni bolnišnici Novo mesto,  kar pomeni hkratno zamenjavo obeh kolkov v okviru ene operacije. Za tovrsten poseg se zdravniki odločijo v primeru, kadar sta oba kolka enako boleča, ko je pacient motiviran in seveda zdravstveno sposoben tako zahtevnega posega.

Gospod Aleksander Mežek je drugi dan po operaciji bolnišnico zapustil brez bergel.
 

Kako je prišlo do potrebe po tako zahtevni operaciji?

Težave s kolki so se pričeli pred sedmimi leti zaradi obsevanja. Seveda se je stanje iz leta v leto slabšalo, tako da je bilo zadnje leto kar hudo. Gibljivost je bila že tako omejena, da sem imel občutek, da bom pristal na vozičku.
 

Verjetno odločitev ni bila preprosta. Kaj je bil tisti glas, ki vas je prepričal?

Preden se človek odloči za tako zahtevno operacijo, potrebuje veliko informacij, zlasti pa zaupanje v zdravnika, ki bo operacijo opravil. In jaz sem zaupal v dr.Klemna Bedenčiča.
Res je, da sem sam sebe pripravil na dejstvo, da po operaciji nekaj mesecev ne bom mogel hoditi.  Bil sem pripravljen na to, da bo pot do »hoje« težka.
 

Toda po operaciji je bilo vse drugače, kot ste predvidevali. Drži?

Po opravljeni operaciji sem vstal, šel 8 x po dolgem hodniku sem ter tja, in to brez pripomočka za hojo. Takoj sem še preizkusil, kako mi gre hoja po stopnicah. Tudi to je šlo. Tako sem naslednji dan ob 12. uri že zapustil bolnišnico. 

Hvaležen sem, da imamo v Sloveniji ljudi na takem nivoju, da znajo opraviti operacijo kvalitetno, ne da bi bilo potrebno človeku kar koli »odvzeti«.
 

Za rehabilitacijo ste si izbrali Terme Dobrna, najstarejše delujoče zdravilišče v Sloveniji!

Tako je. Po priporočilu dr. Klemna Bedenčiča  sem se na rehabilitacijo odpravil v Terme Dobrna. Čeprav sem mislil, da rehabilitacije ne potrebujem, saj je bilo stanje po operaciji več kot dobro in kot pričakovano, so me bližnji prepričali, da je rehabilitacija po tako zahtevnem posegu potrebna, pa čeprav se mi v danem trenutku to ne zdi tako. In prav so imeli!
 

Kako je potekala vaša rehabilitacija?

Ko okrevaš, je treba dati času čas in zaupati vase in v koristi terapije. Ne računati na to, da se bo po eni terapiji zgodil čudež! Vse potrebuje čas in vse je proces.
Zame je bil 4. dan rehabilitacije najtežji, saj sem se že prvi dan odločil, da bom vaje izvajal aktivno. Moja zavzetost in pridnost pri izvajanju vaj je pripeljala do utrujenosti. Po enem tednu pa se je počutje povsem spremenilo. Počutil sem se dobro, odlično.
Zamotil sem se s plavanjem. Vsak dan sem preplaval nekaj dolžin. Število dolžin, ki sem jih lahko preplaval, se je iz dneva v dan povečevalo, saj se je z mojo zavzetostjo tudi telesna moč večala iz dneva v dan.
 

Kaj vam je najbolj prijalo, katere storitve so še posebej prijale?

Zelo dobre so blatne obloge, ki človeka v celoti pregrejejo ter blažijo težave in utrujenost.
Veliko so mi pomenile terapevtske masaže, ki jih je terapevt opravil z odliko.
Poudaril bi tudi prijaznost celotnega medicinskega osebja, njihovo zavzetost, da pacienta naučijo pravilnega izvajanja vaj, saj le pravilno izvedene vaje pripeljejo do želenih rezultatov.

Po 14-dnevnem okrevanju v Termah Dobrna, aktivnem izvajanju vaj in skrbni udeležbi na vseh terminih predpisanih tretmajev, plavanju v termalnem bazenu, sprehodih v čudoviti naravi, ki obdaja Terme Dobrna, se domov vračam okrepljen in v dobri fizični kondiciji.

 

Več o postopku rehabilitacije nam je zaupala Ana Murko, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine v Termah Dobrna

Na zdraviliško zdravljenje v Terme Dobrna, tako kot gospod Aleksander Mežek, prihajajo bolniki po operativnem posegu kolkov. Običajno pridejo k nam od šest do osem tednov po kirurškem posegu, ko je postoperativna brazgotina že zaceljena, zato lahko izkoristijo vse naravne faktorje, ki jih nudi naše zdravilišče, predvsem pa razgibavanje v termalni vodi. Vsakega bolnika individualno obravnavamo in mu predpišemo ustrezen program rehabilitacije. Obvezna je individualna fizioterapevtska obravnava; brez ustreznih vaj in vsakodnevnega treninga namreč ne moremo pričakovati izboljšanja.  Proti bolečinam uporabljamo elektroterapijo, magnetoterapijo, laser, biospektrum in ultrazvok. Za krepitev mišic imamo na voljo poleg vadbe v telovadnici, na sobnem kolesu in v bazenu še mišično elektrostimulacijo. Za mehčanje in izboljšanje videza brazgotine ter celjenje na celičnem nivoju uporabljamo terapijo z laserjem in bioptronom. Za sprostitev mišične napetosti je zelo priporočljiva ročna masaža, ki jo izvajajo strokovno usposobljeni maserji. Ob kroničnih bolečinah bolnikom zelo ustreza tudi terapija z vročim blatom ali šoto, ki imata tudi razstrupljevalne učinke. 

Naša posebnost pa so termalne kopeli v naravni zdravilni termalni vodi, ki ne vsebujejo klora, zato so primerne tudi za bolnike z občutljivejšo kožo oziroma kožnimi obolenji. Poleg vseh naštetih terapij je potrebno poudariti še izjemno lepo naravno okolje, v katerem se nahajajo Terme Dobrna. Vsakega pacienta spodbujamo k sprehodom v zares veličastnem drevesnem parku, skozi katerega žubori potoček. 

Trudimo se, da je vsak pacient deležen zanj najustreznejših terapij in da se pri nas zares dobro počuti. Največja nagrada za naš trud je zadovoljen pacient, ki se v izboljšanem stanju, spočit in telesno okrepljen vrne v domače okolje.

V okviru zdravilišča deluje diagnostično-rehabilitacijski center, v katerem sodelujejo z vodilnimi strokovnjaki na področjih ginekologije, infektologije, urologije, nevrologije, nevrokirurgije, ortopedije, kardiologije, psihoterapije, logopedije in revmatologije.