14. Oktober 2019 —
Novosti

V Termah Dobrna smo se zavezali trajnostnemu delovanju že pred skoraj 10 leti, v preteklem letu pa smo se odločili to svojo zavezo dokazovati tudi s certificiranimi okoljskimi in trajnostnimi znaki. Tako smo v letošnjem letu pridobili že svoj drugi znak Slovenia Green Accommodation: ta znak imata Hotel Vita in Hotel Park, smo pa v Termah Dobrna na dobri poti, da do tega znaka že v kratkem uspešno pripeljejo še svojo depandanso Vila Higiea.

Terme Dobrna smo najstarejše delujoče slovensko termalno zdravilišče z izjemno bogato tradicijo, ki sega vse v leto 1403. Del naše bogate tradicije pa je tudi neokrnjena narava - in takšno jo želimo tudi ohraniti. Trajnostnemu delovanju smo se zavezali že pred leti, a lansko leto smo začeli to svojo poslovno filozofijo in način življenja podpirati tudi z certificiranimi dokazili. Po tem, ko smo v letu 2018 prejeli znak Slovenia Green Accommodation za celotne Terme Dobrna, smo letos začeli trajnostno razvijati tudi svoje poslovne enote samostojno; poleg tega, da ima znak Slovenia Green Accommodation naš Hotel Vita, ga je zdaj pridobil še Hotel Park, so pa tudi na dobri poti, da do tega znaka uspešno pripeljemo tudi depandanso Vila Higiea, ki bo v kratkem v prenovi.

S številnimi ukrepi, ki jih izvajamo v prid povečanja uporabe okolju prijaznih in trajnostnih načinov delovanja, povečanja zavedanja in spreminjanja vzorcev obnašanja gostov, zaposlenih in dobaviteljev glede trajnostne problematike, je Hotel Park kot eden izmed prvih v Sloveniji v letošnjem letu pridobil mednarodni certifikat Green Key. Na njegovi podlagi je pridobil tudi znak Slovenia Green Accommodation, trajnemu delovanju so se vodilni zavezali tudi s podpisom Zelene politike slovenskega turizma.

»Zavedamo se, da je trajnostno upravljanje podjetja obvezno, saj le tako lahko prispevamo k ohranjanju narave in vseh omejenih virov našega planeta. S pristopom k trajnostnemu upravljanju smo začeli že v letu 2011, ko smo sprejeli prvo okoljsko politiko in ga nadgrajujemo in skrbno izvajamo še naprej. Zaradi globalizacije in prekomerne porabe, kateri smo priča v sedanjem svetu, je nujno, da se podjetja usmerjamo v trajnostno upravljanje, saj je to edini način, da lahko ohranimo naš planet za dobro naših potomcev,« je prepričan Leon Tomašić, direktor Term Dobrna.

Hotel Park, prejemnik znaka Slovenia Green Accommodation, se nahaja v neposredni bližini termalnega vrelca in zdraviliškega parka. Zgrajen je bil v letu 1872, a je kljub večim prenovam ohranil svojo prvotno arhitekturno obliko vse do danes. Skrbno urejen in varovan zdraviliški park je star že kar 200 let. Izpred hotela vodijo številne sprehajalne in pohodniške poti, za dvig srčnega utripa se lahko gosti podajo tudi po gorskih kolesarskih poteh, ob želji po obisku lokalnih znamenitosti v malce večji oddaljenosti so na voljo za izposojo tudi ekološko varčni električni avtomobilčki. Hotel Park je zaradi svoje lege primeren za vse, ki si želijo preživljati prosti čas v zelenem in čistem kraju.

Na vsakem koraku je čutiti željo po prepletanju vsakodnevnega življenja in narave, ravno tako pa je močna povezanost z okoliškimi ponudniki domačih izdelkov. Zato zlasti v času počitnic animatorji popeljejo družine z otroci do lokalnih kmetij, kjer lahko spoznavajo tamkajšnje delo ali pa se odpravijo na poučen izlet do čebelarja. V božično novoletnem času pa vsako leto obiskovalci prejmejo darila, kot so čaji, sirupi, mila in podobni izdelki, ki jih pridelajo in pripravijo na lastnem ekološkem vrtu varovanci bližnjega Centra za usposabljanje in varstvo.

Zdravilne lastnosti in blagodejnost termalne vode so občudovali že stari Kelti in Rimljani. Poseben pečat so na Dobrni pustile tudi številne zgodovinske osebnosti. V miru in tišini doline reke Dobrnice je navdih za svoja dela iskal pisatelj Karl May, avtor Vinetuja, zdravje za svoje vojake pa je v slovitih kopelih našel tudi Louis Bonaparte, brat slavnega vojskovodje.