Ambulanta za preventivno in konzervativno zdravljenje urinske inkontinence

Pri preprečevanju in/ali zdravljenju urinske inkontinence se v zadnjem času vse bolj uveljavlja vloga fizioterapije in priporočilo, da naj bodo fizioterapevtske metode pri terapiji vedno prva izbira. Obstaja več načinov zdravljenja tovrstnih težav, vendar niso vsi enako primerni ter enako učinkoviti pri vseh bolnicah. Vedeti pa moramo, da kasneje, ko pričnemo z zdravljenjem, daljša in napornejša je rehabilitacija.

Ženske velikokrat tožijo nad neuspešnostjo preteklih zdravljenj urinske inkontinence, ki pa jo v večini pripisujemo nepravilni vadbi, slabi kontroli vadbe in pomanjkljivim navodilom, ki so pogosto tudi samo v pisnih oblikah, s katerimi si ženske lahko storijo celo več škode ter stanje še poslabšajo.

Tako v Termah Dobrna, v izogib predhodno naštetim nepravilnostim, pristopamo k problematiki urinske inkontinence s celostno, zaokroženo in strokovno podprto rehabilitacijo. Seveda je prvi korak obisk specialista za inkontinenco, bodisi urologa, uroginekologa ali ginekologa. V kolikor predhodno niste bili pregledani pri omenjenih specialistih in bi želeli strokovno mnenje tovrstnega strokovnjaka, sta vam na voljo naša spec. ginekologije, s katerima se lahko posvetujete in skupaj opredelite pomembnosti, ki so ključne za nadaljnjo rehabilitacijo. Sledi individualen temeljit pogovor ter fizikalni pregled pri strokovno usposobljeni fizioterapevtki, pri čemer bodo podane glavne smernice obravnave zdravljenja. V okviru pridobljenih podatkov in vaših želja ter vašega načina življenja, bomo določili individualen program, v katerem bodo zajete najnovejše terapevtske tehnike in metode zdravljenja vaših težav.

Zakaj prihaja do urinske inkontinence?

 • Delovanje sečnega mehurja
  Ledvice nenehno proizvajajo seč, ki teče po sečevodih in se zbira v sečnem mehurju. Spodnji del sečnega mehurja obkroža mišica zapiralka, imenovana sfinkter, katera je skrčena in tako preprečuje iztekanje seča. Mišicam zapiralkam so v pomoč mišice medeničnega dna, ki podpirajo mehur, črevo ter pri ženskah tudi maternico in nožnico ter tako še dodatno pomagajo zapirati sečnico. Ko je sečni mehur poln, živci v njem pošljejo možganom signal, ki vas opozori, da je potrebno iti na stranišče in mehur izprazniti. To povzroči, da se mišica zapiralka sečnice sprosti in odpre izhod sečnega mehurja, istočasno pa se mišice v steni mehurja skrčijo in potisnejo seč v sečnico. Če navedena sporočila niso usklajena ali če mišice ne delujejo pravilno oziroma je njihova funkcija motena, lahko prihaja do urinske inkontinence.
   
 • Izguba nadzora nad sečnim mehurjem
  Kadar mišice sečnega mehurja, mišice zapiralke ter mišice medeničnega dna ne delujejo pravilno, ker so bodisi prešibke bodisi prekomerno aktivne, se lahko pojavijo težave z nadzorom nad sečnim mehurjem. Težave se utegnejo pojaviti tudi ob motenih funkcijah živčnega sistema posledično zaradi poškodb ali določenih bolezni.

 TIPI URINSKE INKONTINENCE

 • Urgentna urinska inkontinenca in prekomerno aktivni sečni mehur
  Urgentno urinsko inkontinenco opredeljujemo kot nenadno nehoteno uhajanje urina, ki se pojavi po predhodni hudi potrebi po uriniranju (urgenci) brez posebnega razloga. Spremlja jo lahko prekomerno aktivni sečni mehur, kar opredeljujemo kot močno tiščanje na vodo z inkontinenco (uhajanjem urina) ali brez nje, povečana pogostnost mokrenja, ki je opredeljena več kot osemkrat dnevno ter prebujanje zaradi potrebe po mokrenju dva- ali večkrat na noč.

  Težave urgentne urinske inkontinence se najpogosteje pojavljajo na poti proti stranišču, ob poslušanju iztekajoče vode ali ob delu z mrzlo vodo.
   
 • Stresna urinska inkontinenca
  Stresno urinsko inkontinenco opredeljujemo kot nehoteno uhajanje urina pri kihanju, kašljanju, dvigovanju bremen, pri zelo hudi obliki celo ob spremembi položaja telesa ter pri drugih gibih, ki povečajo pritisk v trebušni votlini. Nastane zaradi oslabitve mišic medeničnega dna, ki dajejo oporo sečnemu mehurju ter mišic zapiralk, ki obdajajo sečnico. Pri ženskah je to najpogostejša oblika inkontinence in jo je moč uspešno lajšati in/ali zdraviti. Bistveno vlogo za nastanek stresne urinske inkontinence imajo spremembe v nosečnosti, število porodov, način vodenja porodov, težje fizično delo, kronična obolenja dihal ter spremenjeno hormonsko stanje v menopavzalnem obdobju.
   
 • Mešana urinska inkontinenca
  Mešano urinsko inkontinenco opredeljujemo kot kombinacijo stresne in urgentne urinske inkontinence. Najpogosteje se pojavlja pri starejših ženskah.

Cenik

Strokovni pregled, posvet, ocena mišične aktivnosti mišic medeničnega dna ter učenje metod v okviru konzervativnega zdravljenja težav, povezanih z urinsko inkontinenco 50,00 €
Elektro-stimulacija mišic medeničnega dna (1 x obravnava) 3 20,00 €
FMS (funkcionalni magnetni stol) - elektro - stimualcija mišic medeničnega dna (20 min.) 20,00 €
FMS (funkcionalni magnetni stol) - elektro - stimualcija mišic medeničnega dna paket 5 storitev* 80,00 €
Periform plus elektroda  35,00 €
*Na pakete ne veljajo dodatni popusti. 
3 Cena ne vključuje elektrode, ki je namenjena elektro-stimulaciji mišic medeničnega dna in se lahko uporablja tudi kot pripomoček za trening mišic medeničnega dna za domačo rabo.
Cenik velja od 08. 01. 2024. Cene so v EUR in vključujejo DDV. Pridružujemo si pravico do spremembe cen in prodajnih pogojev ter tipkarskih napak.