Naravni zdravilni dejavniki

Termalna voda, fango in šota

V Termah Dobrna imamo tri naravne zdravilne dejavnike, priznane s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije: termalna voda, fango in šota.

TERMALNA VODA

Topli vrelec na Dobrni so poznali že stari Kelti in Rimljani. Leta 1403 se je voda prvič uporabljala v zdravstvene namene. Od leta 1542 pa velja termalna voda na Dobrni za idealno sredstvo pri zdravljenju ginekoloških in uroloških obolenj, revmatičnih in revmatizmu sorodnih obolenj, zdravljenju bolezni in poškodb gibalnega sistema.
Termalna voda Dobrne je zelo zdravilna tudi za bolnike s perifernimi obolenji ožilja, za bolnike z nevrološkimi težavami, za vse s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim pritiskom, lažjimi obolenji srca in dihal.

S pridom jo že desetletja uporabljamo za utrjevanje organizma in izboljšanje celotne psihofizične kondicije posameznikov in skupin. Zaradi kalcijevih ionov, ki jih voda vsebuje, deluje termalna voda iz Dobrne protivnetno in protialergično pri vseh kroničnih vnetjih prebavil in sečil. Ob tem pospešuje odvajanje vode iz telesa. Posredno pomaga pri izločanju ledvičnih in žolčnih kamnov iz telesa. Alkalna termalna voda s temperaturo ob izviru okoli 35 do 36,5 °C, ki vsebuje primerne količine kalcija, magnezija in hidrogenkarbonata, je glavni zdravilni dejavnik v Termah Dobrna.

Sestava termalne vode Term Dobrna

Sestavina g/l Sestavina g/l
Litij 0,000005 Kalij 0,0744
Natrij 0,00393 Kalcij 0,00093
Magnezij 0,0210 Klorid 0,00110
Aluminij 0,000014 Sulfa 0,0179
Cink 0,000034 Hidrogenkarbonat 0,3186
Nitrat 0,00142 Železo 0,000026
Hidrofosfat 0,00005 Baker 0,000016

 

KORISTNI UČINKI TERMALNE VODE NA ORGANIZEM

Študija Termalne vode Term Dobrna pod vodvstvom izr. prof. Tomaža Velnarja
 

Koža je vsakodnevno izpostavljena številnim škodljivim vplivom. Kožne celice ali keratinociti se hitro delijo, rastejo in odpadajo s poroženelih povrhnjih plasti. Tako se koža obnavlja. Obstajajo pa tudi načini, s katerimi lahko vplivamo na zdravje kože od zunaj in jih zato uporabljamo v preventivne in kurativne namene.

Znano je, da ima mineralna voda blagodejne učinke na kožo in je še danes glavna komponenta različnih vrst zdravljenj, ki jih imenujemo spa terapije. Ime izhaja iz latinskega jezika in pomeni zdravje skozi vodo (sanus per aquam). Voda po stiku z obolelo kožo namreč pripomore k njeni regeneracijo ter deluje protibolečinsko in protivnetno.

Iz zgodovine


V Sloveniji je veliko naravnih zdravilišč, ki izkoriščajo ugodne učinke termalnih in mineralih vod. Terme Dobrna so s svojo 600-letno tradicijo najstarejše termalno zdravilišče pri nas. Vodo iz njenih izvirov dokumentirano uporabljajo v zdravilne namene že od leta 1403. Danes je znano, da voda iz Dobrne ni koristna le za kožo, ampak tudi za zdravljenje nevroloških težav, presnovnih bolezni, nekaterih žilnih obolenj, povišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni in bolezni dihal. Ugodno deluje pri težavah z žolčnimi in ledvičnimi kamni, pri alergijah, nekaterih kroničnih vnetjih sečil in prebavil, na izboljšanje celotne psihofizične kondicije in utrjevanje telesa. Ima specifično sestavo. Njeno koristno delovanje pripisujejo vsebnosti številnih elementov in spojin, kot so kalcij, natrij, magnezij, aluminij, kalij, cink, baker, sulfat, hidrogenkarbonat, železo ... Dobrnsko vodo uporabljamo za kopanje, izvirsko vodo pa tudi za pitje.

Delovanje mineralnih in termalnih vod na kožo 

Kožne celice, keratinociti in fibroblasti, so bistveni za obnovo kože. V mineralni vodi raztopljene snovi, ki pridejo v stik z vrhnjimi plastmi kože, prodirajo skoznje, ugodno vplivajo na kožne celice in stimulirajo živčne receptorje v koži.

Z raziskavami na celičnih kulturah so ugotovili, da mineralne in termalne vode spodbujajo razmnoževanje kožnih celic, pripomorejo k boljšemu in hitrejšemu celjenju ran, ugodno vplivajo na obnavljanje kože in zavirajo nekatere škodljive učinke, ki povzročajo njeno staranje.

Seveda pa te vode ne učinkujejo ugodno le na kožne, ampak tudi na druge vrste celic, še posebej na celice imunskega sistema, celice žil in dihalnih poti. Zato mineralne vode uporabljamo za spodbujanje in vzdrževanje zdravja, preprečevanje in zdravljenje nekaterih vnetnih in degenerativnih bolezni kože in sklepov, pri metabolnih boleznih, boleznih ožilja, dihal ter pri rehabilitaciji.

Rezultati testiranja vode iz dobrnskih izvirov 

Uporaba celičnih kultur v laboratorijskih pogojih je eden izmed najuporabnejših, najzanesljivejših in ekonomičnih načinov testiranja različnih snovi. Zdravilno delovanje vode iz Term Dobrna je bilo raziskano na celičnih kulturah kožnih celic v laboratorijskih pogojih ali v tako imenovanih pogojih in vitro. Raziskava je bila izvedena leta 2019 na Medicinski fakulteti v Mariboru, v laboratoriju za celične kulture Inštituta za biomedicinske vede v skladu z uveljavljenimi etičnimi načeli, ki veljajo pri delu s celičnimi kulturami. 

Naravna mineralna voda iz izvira v Termah Dobrna (odvzemno mesto izvir v Zdraviliškem domu) je bila testirana na celičnih kulturah kožnih celic (keratinociti in fibroblasti). Za kontrolne vzorce je bila uporabljena ultračista voda. Vsi vzorci vod so bili dodani rastnemu mediju za gojenje celic. Rast celic je potekala v posebnih laboratorijskih pogojih (v inkubatorju pri 37 °C, v atmosferi s 5 % CO2 ter pri 95-odstotni vlagi). Živost kožnih celic je bila določena 24 ur po dodatku vzorcev vod s kolorimetričnim testom (test MTT).

Z merjenjem živosti gojenih celic je bilo dokazano, da ima mineralna voda iz Term Dobrna v laboratorijskih pogojih statistično značilno pozitiven učinek na rast keratinocitov in fibroblastov. Učinek je bil odvisen od koncentracije vode v gojitvenem mediju.

Z določanjem živosti celic, gojenih v prisotnosti in odsotnosti različnih koncentracij testiranih vzorcev vod, je bilo potrjeno, da ima mineralna voda iz Dobrne v laboratorijskih pogojih ugoden učinek na rast obeh vrst kožnih celic, saj pospešuje njihovo rast. O podobnih ugotovitvah so poročali tudi v drugih, do sedaj sicer redkih raziskavah, ki so na celičnih kulturah prav tako potrdile ugodno delovanje mineralnih in termalnih vod. Glede na testiranja vzorcev vode iz Dobrne lahko zaključimo, da je njena uporaba priporočljiva za preventivno in terapevtsko uporabo pri kožnih boleznih.
 

FANGO

Fango je anorganski peloid, preperela vulkanska kamenina z imenom bentonit. Zmlet bentonit pomešamo s termalno vodo. Fango ima toplotni in mehanski učinek. Segret na 40 °C do 45 °C pospešuje metabolizem, zdravilne in reparatorne procese v tkivih, mehča in zmanjšuje zarastline in brazgotine. Uporabljamo ga kot blatno oblogo ali blatno kopel. Fango obloge in kopeli priporočamo pri bolečinah v sklepih, hrbtenici ali križu ali pri mišičnih bolečinah in revmatskih obolenjih.

Pomaga pri presnovi organizma, pospešuje potenje in izločanje odpadnih snovi ter tako spodbuja razstrupljanje telesa.

ŠOTA

Šota je organski peloid. V njej so prepereli ostanki rastlin, ki vsebujejo nizke doze estrogenih hormonov. Šota ima toplotni, kemični in mehanski učinek. Pomešana z vodo in ogreta na 40 do 45 °C pospešuje zdravilne procese v telesu in izboljšuje metabolizem. Podobno kot fango zmanjšuje in mehča zarastline in brazgotine.

Kopeli s šoto priporočamo za spodbujanje opisanih funkcij organizma in krepitev obrambnih sposobnosti telesa, pri zmanjšani gibljivosti sklepov in pri bolečinah revmatskega in degenerativnega izvora.